Novosti

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

May 5, 2023 | Novosti, Press

Dragi sugrađani,

Društvo psihologa FBiH izražava duboku tugu i sućut ožalošćenima i svim građanima Beograda, Republike Srbije povodom tragičnog događaja koji je uznemirio čitav region.  

Kao stručnjaci koji se bave mentalnim zdravljem, želimo istaknuti važnost prepoznavanja i adekvatnog rješavanja problema vezanih uz mentalno zdravlje mladih posebno u postpandemijskom periodu.

Jačanje mentalnog zdravlja mladih predstavlja ozbiljan zadatak čitave zajednce koji zahtijeva sveobuhvatno sistemsko rješavanje. Društvo psihologa apelira na sve relevantne institucije da prepoznaju važnost ulaganja u sistemska rješenja ovih pitanja: identifikacije, praćenja trendova potreba mladih vezano za mentalno zdravlje i psihološki razvoj ličnosti; osiguravanja kvalitetne i stručne psihološke pomoći; dostupnost odgovarajućeg broja stručnog kadra i razvoj  preventivnih aktivnosti u školama povezanih sa direktnim jačanjem mentalnog zdravlja učenika i nastavnog osoblja. Preduvjet za ove aktivnosti jeste i usvajanje Zakona o psihološkoj djelatnosti u FBiH. 

Naša profesionalna zajednica psihologa može doprinijeti prevenciji nasilja u školama i jačanju mentalnog zdravlja mladih pružanjem podrške mladima, roditeljima i osoblju škola, kao i poticanjem razvoja zdravog okruženja i pozitivnog, prosocijalnog ponašanja. Također, važno je da roditelji, nastavnici i stručnjaci za mentalno zdravlje međusobno surađuju kako bi prepoznali znakove nasilja u školi i pružili učinkovitu intervenciju.

U ovim teškim trenucima, Društvo psihologa stoji na raspolaganju kolegama u Republici Srbiji, te našoj zajednici kako bi pružilo podršku i savjete u vezi s problemima mentalnog zdravlja mladih i nasilja u školama. 

Pozivamo sve koji se bore s tim problemima da se obrate našim stručnjacima za podršku i pomoć.

S poštovanjem,

Društvo psihologa FBiH