Novosti

Razgovor sa djecom o nasilnim incidentima u školama i zajednici

Jul 18, 2023 | Novosti

Kako razgovarati sa djecom o nasilnim događajima o kojima se izvještava u vijestima?

Vođeni upitima zabrinutih roditelja i nastavnika a zahvaljujući našem partneru UNICEF Bosna i Hercegovina u nastavku možete preuzeti smjernice na ovu temu.

Djeca i tinejdžeri sposobniji su da se nose s uznemirujućim vijestima kada znaju više o samom događaju. Njima su potrebne informacije baš kao i odraslima. Počnite tako što ćete ih pitati šta oni već znaju o tome što se dogodilo. Vjerovatno su čuli za događaj na televiziji, internetu ili društvenim medijima, u školi ili od svojih prijatelja.

Međutim, većina njihovih informacija možda nije tačna. Dok objašnjavaju šta znaju o događaju, možete shvatiti šta je to što oni već ne znaju ili ne razumiju. Potražite nesporazume ili zastrašujuće glasine. Govorite istinu i ne pokušavajte ih obmanuti „za njihovo dobro”. Djeca i omladina različitog uzrasta razumiju i reagiraju različito u skladu sa svojim razvojnim uzrastom i jedinstvenim ličnim iskustvima.

Iako je korisno da djeca znaju dovoljno o tome što se dogodilo da bi osjećala da razumiju šta se dogodilo i šta trebaju uraditi, nije od pomoći da djeca (ili odrasli) budu izložena uznemirujućim fotografijama ili informacijama ili kontinuiranom ili ponavljajućem medijskom izvještavanju. Takve fotografije i detalji često se uključuju u izvještavanje o događaju na televiziji, radiju i u štampanim medijima, kao i na društvenim mrežama i na drugim mjestima na internetu.