Novosti

DRUŠTVO PSIHOLOGA U FBIH – PODRUŽNICA SARAJEVO: POZIV PROFESIONALACIMA ZA UČEŠĆE U ONLINE RADIONICI

Jun 13, 2020 | Novosti

Poštovani,

Svima je poznato koliko poznato i podržavajuće okruženje utiče na kvalitetnije obavljanje posla. Smanjeni obim stresa je ono što je veoma potrebno u ovom periodu i bolji međuljudski odnosi na poslu mogu učiniti da imamo manji osjećaj neizvjesnosti sa kojim se neizbježno svakodnevno susrećemo. Kako to postići? Prisustvom na našoj radionici može početi jedno novo poglavlje u vašem radnom odnosu. Odnos prema agresiji, sopstvenoj i u okruženju može vam ponuditi svjetlo na kraju tunela.

Bijes je jedno od najčešćih i najsnažnijih ljudskih osjećanja. Zbog toga što ne znamo kako da se ponašamo prema njemu, bijes izaziva u nama neprijatan doživljaj. Još od najranijeg doba mi smo učeni da se čuvamo bijesa, i svog , i tuđeg. Ova prirodna reakcija (bijes) je ograničena. I ne samo ona – ako preferiramo da budemo potpuna ljudska bića mi moramo da držimo pod kontrolom sve naše emocije, i toga treba da smo svijesni. Ljutnja, tuga, strah, radost su osjećanja koja su sva dio nas i isto toliko prirodna koliko su prirodni disanje ili hranjenje. Ili kao vrijeme, ponekad je sunčano, ponekad je olujno. Koliko god se mi trudili u vezi sa tim, mi smo, prosto, podređeni njihovim hirovima. Ono što možemo jeste tek da dopustimo da budemo ili uznemireni time ili da to iskoristimo u punoj mjeri tako što ćemo to prihvatiti. Dejvid Rejnolds je rekao: “Kada se trudimo da izdvojimo neka osjećanja kao užasna ili kao neoprezna ili kao napadna ili kao regresivna ili kao van sebe – mi smo zaboravili njihovu pravu prirodu. Tek kada prihvatimo njihovu bazičnu nevinost, prosto priznavajući njihovo postojanje, kao što se priznaje maglovito jutro, mi možemo nastaviti da živimo.”

Jedna od osnovnih postavki ove radionice je da postoji pozitivna strana bijesa. Kada počinjemo da se ljutimo mi, ustvari, počinjemo da se energiziramo i pripremamo za akciju. Time se priključujemo na izvor velike snage, i to naše, prirodne, životne snage. Emocionalna energija koja prati osjećanje bijesa može biti iskorišćena u pravcu dobrog ili lošeg. Ona može da iznervira ili uništi ljude oko nas, a može i da izazove ličnu ili socijalnu promjenu. Ponekad ne možemo da biramo da li da izrazimo bijes ili ne, ali ono što možemo je da odaberemo šta ćemo sa njim. Naš opstanak zavisi od energije proizvedene emocijama, pa i emocijom bijesom. Ne možemo se liječiti ukoliko nismo u kontaktu sa svim našim emocijama i ukoliko ih ne koristimo kreativno i radosno u cilju sopstvenog razvoja.

Radionica će se realizirati uz podršku i koordinaciju Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini koji podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Pristup radionici je slobodan!

Grupu će voditi psihoterapeut i supervizor u psihoterapiji sa višegodišnjim kliničkim iskustvom Slaviša Savić.

VAŽNE OPERATIVNE INFORMACIJE

Radionica će se, preko Zoom-a, održati 25.06. od 17 do 18.30h. Link za prisustvo radionici je naveden ispod:

https://zoom.us/j/2828104909

Prijavu za online grupnu podršku/radionicu možete napraviti putem e-maila: sekretar@admin